Zeytinyağının başkenti Ayvalık’ta, Ayvalık Ticaret Odası tarafından 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali” son buldu. 2 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen hasatta, 1000 yıllık ağaçlardan toplanan zeytinler sıkıldı. Dünya zeytinyağı literatürüne girmiş 3 zeytinyağından biri olan Ayvalık'taki hasat, sezonun bereketli geçeceğinin sinyallerini de verdi.
 

Ekran Görüntüsü 2024 11 04 113220
 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Yönetim olarak göreve geldiğimizde önceliklerimiz arasında yer alan “Ayvalık Zeytinyağı”nın AB tescili ile ilgili ciddi çalışma içine girdik ve Ulusal Zeytinyağı Coğrafi işaret tescillerden sınıfında ilk olan “Ayvalık Zeytinyağı” Coğrafi işaretinin zorunlu olan tescil revizyonu üzerinde Türk Marka ve Patent Kurumu ile yaklaşık 1.5 yıl çalıştık, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda tescilimizin revizyonu tamamladık. Ayvalık Zeytinyağı, Avrupa Birliği tescil süreci devam eden sınıfında 3 üründen biridir. UZZK verilerine göre bu sene 475 bin ton rekor bir zeytinyağı üretimi bekleniyor. Yurt içi ambalajlı yağ satışlarında da yüzde 15-20 fiyatlarda gerileme mevcut. Zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarının iyileştirilmesi, üreticinin, fabrikacının, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak ve borsasını oluşturacak 'Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk' sisteminin bir an önce kurulması, gerekirse sektördeki kooperatifler ile de iş birliklerine gidilmesi önem arz etmektedir. Ambalajlı ürünlerin, katma değer yaratması açısından teşvik edilmesi gerekmektedir. Ambalajlı ürünlerin AB piyasasına girebilmesinin önünde engel olan gümrük birliği anlaşmasının revize edilmesi önemlidir. Türk zeytinyağının ambalajlı ihracatının arttırılması için tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, marka adlarının duyurulabilmesi için yarışmalara katılımlar ile reklam çalışmalarının da arttırılması gerekmektedir" dedi.
 

Zeytinyağı 2

"Made in Ayvalık markası için çalışıyoruz"

Sosyal medya ve e-ticaret sitelerinden yapılan satışlar konusunda tüm tüketicilerin dikkatli olmasını belirten Ali Uçar, "Zeytinyağı olmayan bir şeye esans katarak, renklendiriciler katarak zeytinyağı haline getirmek büyük kötülüktür. Dökme ve varilli yağ ihracatına önce konan fon, sonra 10 aylık ihracat yasağı ve daha sonra da kotalı açılan ihracat dış piyasaya yüksek fiyatlı satışların kısıtlı kalmasına sebep oldu. Sektör ihracatta hedef koymuş olduğu 2022 ve 2023 yılları için 1 milyar doları yakalayamadı. Kota ihracat planlarımızı geri plana attı. İç piyasada kişi başına olan tüketim 1,8-2,0 kg civarında sabit bulunmakta ve arttırılması gerekiyor. Ayvalık, dünyanın ünlü 3 zeytinyağı üreticisinden biridir ve 6 bin ton gibi butik bir üretimimiz var ve bu niş zeytinyağının markalaşarak masa üstünde 'Made in Türkiye, Made in Ayvalık' olarak yer alması gerekiyor. Avrupa'da küresel iklim krizi sebebi ile kayba uğrayan rekoltenin, başta İspanya ve İtalya’da normal seviyesine dönmesi bekleniyor. Ülkemizde de zeytin üretiminde 'var yılı' mevcut. Toptan satışlarda ve ihracatta fiyatlar bu sebeplerden dolayı hızla geri gelmiş durumda" açıklamasında bulundu.

Her mevsim Ayvalık

Asgari ücret zammı sonrası Tarım Bakanlığı'ndan açıklama Asgari ücret zammı sonrası Tarım Bakanlığı'ndan açıklama

Bu sene festivalin konsepti “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti” oldu ve "Her mevsim Ayvalık" diyerek Ayvalık'ın turizmdeki değerlerine de dikkat çekildi. Ayvalık, irili ufaklı şirin koyları, doğal tarihsel ve kültürel değerleri ile yalnız Ege’nin değil, Türkiye’nin en güzel tatil merkezlerinden birisi olduğunu belirten Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "İklimi, yeterli turistik alt yapısı, sayısız ve eşsiz güzellikteki koyları, berrak ve tertemiz suları ile su altı turizmi merkezi olabilecek ideal bir konumdadır. 14 bin 500 yatağa sahip konaklama kapasitesi, dalış turizmine elverişli 23 adası, dünyanın sadece iki yerinde var olan kırmızı mercanları, turizmde markalaşmış Cunda Adası ve mübadele ile gelmiş olan özellikli bir mutfak kültürüyle gastronominin yıldızı, tarihi kent dokusu, tabiat parkları, eşsiz gün batımı ve birçok özelliğiyle Türkiye’nin nadide kentlerinden Ayvalık, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu doğal zenginlik bize zeytinyağı dışında diğer bir gelir kaynağı turizmden faydalanmamamızı da sağlıyor. Her sene Ayvalık’ımızda 400 bine yakın misafir ağırlıyoruz. Bayramlarda bu sayı 1 milyonun üzerine çıkıyor. 14 bin 500 yatağa sahip beş yıldızlı otelden butik otellere kadar herkesin istediğine sahip konaklama seçeneklerimiz mevcut. Misafirlerimizin yüzde 30’unu yerli turist, yüzde 70’ini ise yabancı turist oluşturuyor. Turizmi bu kadar hareketlendiren konulardan bir tanesi hem Osmangazi hem de Çanakkale köprüleriyle birlikte yeni İstanbul-İzmir otoyolu oldu. Böylece Bursa, İzmir, İstanbul gibi şehirlerle mesafelerimiz daha da azaldı. Bu sayede artık sürdürülebilir turizm konusunda daha iddialıyız. Öyle ki hafta sonları yüzde 100 doluluk rakamlarına ulaşabiliyoruz. Biz sadece deniz, kum, güneş lokasyonu değiliz. Aynı zamanda bir kültür-sanat gastronomi tatili sunuyoruz. Son rakamlar da bize gösteriyor ki, gastronomi nedeniyle konaklama yapanların oranı yüzde 70 ve gelen misafirler yedikleri tatları bir dahaki gelişlerinde başkalarına da tattırmak istiyorlar. Gastronomi nedeniyle tatile çıkanların oranı deniz kum güneş olarak tatile çıkanlara göre yüzde 30 artmıştır" dedi.
 

C Y M E R A 20241103 111909 750X375


Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye, dünya zeytin üretiminde ilk sırada yer almalı”

Festivalin ikinci gününde Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü” panelinin açılışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Panele Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve STK Başkanları katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da etkinlkikteydi. Hisarcıklıoğlu, “Zeytinyağının konuşulmasının nedeni Ayvalık ve Ayvalıklılardır. Geçmişten bugüne büyük emekleri olan belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, oda ve esnaf odası başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Doğru bir işe imza atıyorsunuz. Elinizdeki bu büyük nimetin hakkını nasıl daha iyi yaparız onun araştırmasını yapıyorsunuz. Zeytin ağacı 1000 yıl yaşıyor. Başka hiçbir ağaç bu kadar yaşamıyor. Zeytinin ana yurdu, bu coğrafyadır. Türkiye, dünya zeytin üretiminde ilk sırada yer almalıyız. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz. Sofralık zeytin tüketiminde de dünyada ilk sıradayız.

Editör: Haber Merkezi