Tarım

ECOSA 2024 Olağan Genel Kurulu yapıldı

Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) 2024 yılı Olağan Genel Kurulu 15 Kasım tarihinde Türkiye Tohumcular Birliğinde yapıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Alt Birliklerinin Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, ECOSA Yönetim Kurulu ve Üyeleri ile diğer davetliler de Genel Kurul’da hazır bulundu. ECOSA Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer yaptı.

 “EKO Bölgesinde Tohumculuk Gücümüzü Artırmayı Hedefliyoruz”

ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, ECOSA olarak bölgesel iş birliği, uluslararası standartlara uyum ve tohumculuk sektörünün geliştirilmesi konularında yürüttükleri çalışmaları anlattı. Gençer, ECOSA’nın temellerinin 2006 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EKO), FAO ve ICARDA iş birliğiyle başlattığı bölgesel tohum geliştirme projesi kapsamında atıldığını, Birliğin 2011 yılında resmi olarak Ankara’da kurulduğunu belirtti. Gençer, tohumculuk sektörünün geliştirilmesi amacıyla kurulan ECOSA’nın Türkiye merkezli olmasının ülke adına büyük bir kazanım olduğunu vurguladı. Türkiye’nin tohumculukta kısa sürede önemli mesafe kaydettiğini ifade eden Gençer, özellikle 2000’li yılların başında yürürlüğe giren 5042 sayılı Bitki Islahçıları Kanunu ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu sayesinde sektörde büyük bir gelişim yaşandığını söyledi. “Kendi kendine yetebilen ve aynı zamanda tohum ihraç eden bir ülke konumuna geldik.” diyen Gençer, Türkiye’nin uluslararası standartlarda faaliyet yürütebilen bir ülke olduğunu belirtti.

“Tohumculuk, Gıda Güvenliğinin Teminatıdır”
ECOSA Genel Kurulu’nda konuşan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, tohumculuk sektörünün gelişimini vurgularken, bu başarının sürdürülebilir olmasının stratejik önemine dikkat çekti. TÜRKTOB Başkan Hacı Ömer Güler konuşmasına Türkiye Tohumcular Birliğinin 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile yasal temellerinin atılmasını sağlayan, sektöre emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederek başladı. “Bugün, ülkemizin gıda güvenliğinin teminatı olan tohumculuk sektörünün TÜRKTOB ve Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere 16 yılda ulaştığı noktayı görmek bizler için gurur verici. Bugün aynı zamanda TÜRKTOB’un kuruluşunun 16. yıl dönümü. Kutlu olsun.” diyen Güler, sektörün özellikle 2018’den itibaren dış ticarette fazla veren, ihracatı ithalatı geçen bir konuma geldiğini ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %147’ye ulaştığını belirtti.

“Tarım, Vazgeçilmezin Vazgeçilmezidir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de konuşmasında tarım ve tohumculuk sektörünün stratejik önemine dikkat çekti. Kirişci, tarımın sadece bir üretim alanı değil, aynı zamanda milli güvenlik, ekonomik sürdürülebilirlik ve uluslararası iş birliğinin anahtarı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Vahit Kirişci, konuşmasının başında tarım sektörünün tarihsel ve stratejik önemini vurguladı. Kirişci, “Tarım sektörü, beslenme, barınma ve giyinme gibi insanlığın temel ihtiyaçlarını karşılayan bir alandır. Bu bağlamda tohumculuk sektörü, tarımın da vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi. Kirişci, tarım sektörünün ülke ekonomisindeki yerinin küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, sektörün hem geçmişte hem de gelecekte oynadığı kritik role dikkat çekti.

ECOSA Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Mali Raporlar, Denetim Kurulu Raporlarının okunması, görüşülmesi ve ibra edilmesiyle devam etti. Ardından yapılan seçimlerde ECOSA Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Yıldıray Gençer, Hacı Ömer Güler, Miktat Olgun, Savaş Akcan, Ramazan Ebubekir Karaşahin, Kourosh Ramazani, Aidar Konysbayev. Denetim Kurulu’na ise şu isimler seçildi: Selami Yazar, Mehmet Erol, M. Kayhan Yıldırım.