ÜRETİCİLERDEN NADAS İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

9 Eylul 2021 Persembe


Kuraklık ve artan girdi maliyetleri üreticileri zorluyor. Özellikle besiciler yem fiyatları nedeniyle üretimi bırakma noktasına geliyor.

Tepkilerini çeşitli yollar ile dile getiren üreticiler daha öncede Ankara’da toplanarak eylem yapmışlardı.

Çiftçi Ömer Sarı, tekrar Ankara’da son kez buluşacaklarını belirtti.

Artan yem fiyatlarına karşı çaresiz kalan besiciler alternatif yöntemler arıyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvancılıkta yaşanan yem açığının karşılanması amacıyla tarım arazilerini nadasa bırakmak yerine, buralara yem bitkileri ekilmesini önerdi.

Türkiye’de 23 milyon hektarlık tarım arazisinden her yıl yaklaşık 3.5 milyon hektarı nadasa bırakılıyor.

NADASA BIRAKILAN ARAZİLER EKONOMİYE KAZANDIRMIYOR

Çelik, "Tarım arazilerini nadasa bırakmak yerine kurağa dayanıklı yem bitkileri ekilmeli. Böylece 50 milyon ton olan kaba yem ihtiyacımızın bir kısmının karşılanması mümkün olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“YETİŞTİRİCİLER ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ”

Nadasa bırakılan alanların değerlendirilmesi ile yem maliyetleri düşürülebilir ve yem ham maddesi ithalatı azaltılabilir.

Başkan Çelik, yetiştiricilerin bu konuda eğitilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nihat Çelik, “Ülkemizin hayvancılık sektörünün dışa bağımlılığını azaltmak, kırmızı et üretimimizi daha üst seviyelere çıkarmak ve yetiştiricimizin mevcut durumunun iyileştirilerek üretime teşvik edilebilmesi adına yem bitkisi üretimi ve üretim alanları artırılmalı. Hayvan başına verimin yükseltilmesi için de uygulanan ıslah çalışmalarının benimsenmesi teşvik edilmeli." sözlerini kullandı.

DİĞER HABERLER