ÇELTİKTE ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI

8 Eylul 2021 Carsamba


Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeltikte 2021 sezonu için alım fiyatını açıkladı.

Toprak Mahsülleri Ofisi baldo çeşit için ton başına 5 bin 500 liradan, osmancık çeşidini 4 bin 500 liradan, luna çeşidi ise 400 bin liradan alacak.

Çeltikte fiyatın yüzde 30’dan fazla artması bekleniyordu. Çünkü son 1 yılda çeltik üretiminde girdi maliyetleri ortalama yüzde 50 arttı.

ÜRETİCİLER AÇIKLANAN FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL

Uzunköprü Çeltik Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Öner;  çeltikte üretim maliyetinin son 1 yılda en az yüzde 50 arttığını söyledi:

Agro TV’ye çeltik alım fiyatlarını değerlendiren Ali Öner; “fiyatlardan memnun olmak mümkün değil, verimler bu yıl çok sıkıntılı, üretim düşük olacak dolayısıyla maliyet yükselecek” dedi.

Kiralık arazilerde ekim yapan üreticilerin fiyatlarla ekim maliyetlerini kesinlikle karşılayamayacağını belirten Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Öner; kendi tarlasını ekenler iyi verim alanlar belki maliyetini karşılayabilir,  kendi tarlası olsa dahi verim alınamayan arazilerde bu fiyatlarla üretici zarar eder” diye açıkladı.

Ali Öner; bu sene çeltikte hava şartlarından dolayı çeşitli hastalıkların mevcut olduğunu ve verim kayıplarının yaşandığını vurguladı.

Ali Öner’e göre şayet piyasada fiyatlar yıl başına kadar böyle devam ederse, üretici bir sonraki yıl ekim yapamaz, ekim yapacak mali gücü bulamaz.

Çeltik fiyatlarıyla ilgili diğer bir değerlendirmeyi de Agrobest Tarla Bitkileri  Araştırma Ve Üretim Müdürü Çeltik Islahçısı  Halil Sürek’ten geldi.

ÇELTİK ISLAHÇISI HALİL SÜREK’E GÖRE FİYATLAR TAHMİN ETTİKLERİ GİBİ

Tıpkı diğer üreticiler gibi açıklanan fiyatlarla girdi maliyetlerini tam anlamıyla karşılanmadığına dikkat çeken Halil Sürek; serbest piyasada TMO’nun çeltikte verdiği taban fiyatının üzerinde fiyatların oluşabileceğini ifade etti.

Gübre ve tarımsal ilaçlarla artan girdi maliyetlerine paralel olarak fiyat beklediklerine değinen Halil Sürek; taban fiyatlarıyla piyasada üretici ve tüketici arasında denge oluşturuluyor.  Piyasa çeltik fiyatlarının açıklanan alım fiyatlarının üzerinde seyredeğini tahmin ediyorum” dedi.

Çeltik üreticileri fiyatlarla birlikte bazı çeşitlerin alt grupta sınıflandırılmasına tepkili. Üreticiler osmancık grubunda olması gereken ve osmancık çeşidi ile aynı kalite özelliklere sahip bazı çeşitlerin bir alt grupta değerlendirildiğini söylüyor.  ( reis cl, ormanlı cl, İskender cl, turbo cl, hasat, aslı, zeybek, aliço gibi çeşitler)

Alt grupta değerlendirilen çeşitlerin osmancık grubunda değerlendirilmesinin, kaliteli çeşitlerin üretiminin arttırılması ve ekilişlerinin desteklenmesi açısından daha yararlı olacağını söylüyorlar.

 

 

DİĞER HABERLER