GIDA KOMİTESİ TOPLANDI

30 Kasim 2021 Salı


Birçok gıda maddesinin fiyatları yükselmeye devam ediyor. Fakat üreticinin kazancı girdi maliyetleri karşısında yok oluyor. Üreticiler iflasın eşiğine gelirken çözümü üretimi bırakmakta buluyorlar.

Üreticilerin sorunlarına çözüm bulmak için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda küresel emtia fiyatları, gıda hammaddesi ve kuraklık gibi birçok konu masaya yatırıldı.

Yapılan basın açıklamasında gıda hammaddesi fiyatların artışından kaynaklı birçok üründe fiyat artışı yaşandığı ve bu artışların üreticilere yansırken bazı tedbirlerin alındığı belirtildi.

TOPLANTIDA TMO’NUN UN VE YEM REGÜLASYONUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Son günlerde artan un fiyatları nedeniyle ekmeğe zamlar gündem olmuştu. Konuyla ilgili açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından un regülasyonu kapsamında ün üreticilerine ekmeklik buğdayda ton başına yaklaşık bin ila bin 700 lira arasında destek sağlandığı vurgulandı.

Bugüne kadar satışı yapılan ekmeklik buğday miktarı ise 1 milyon 200 bin tona ulaştı. Artan yem maliyetlerine karşı ezilen besicilere yönelikte açıklama geldi.

Yem regülasyonu kapsamında et, süt, tavuk ve yumurta üreticilerine yemlik arpada ton başına bin lira, yemlik mısırda ton başına yaklaşık 800 lira verildiği belirtildi. Kanatlı hayvan üreticilerine de 550 bin tonluk yemlik buğday satışı ile ton başına 350 liraya kadar destek verildi.

Komitede ekmeklik buğday ve yemlik hububatta yeni hasat dönemine kadar TMO satışlarının uygun fiyattan devam edilmesi kararlaştırıldı.

ÇİĞ SÜT FİYATLARI YENİDEN BELİRLENDİ

Çiğ süt fiyatıyla ilgili ise Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye satış fiyatını yeniden değerlendirmesi istendi. Komitenin ardından Ulusal Süt Konseyi, 8 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını destek primi hariç 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Gerekçe ise artan üretim maliyetleri oldu. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacak.  Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem için yaklaşık 7 kuruş fark uygulanacak. Maliyetlerde yeniden artışlar yaşanırsa Ulusal Süt Konseyi tekrar yeni bir fiyat belirleyecek.

DİĞER HABERLER