HİNDİSTANLI ÇİFTÇİLER ZAFERE ULAŞTI

23 Kasim 2021 Salı


Hindistan’da 700 kişinin hayatına mal olan o mücadele zaferle son buldu. Geçtiğimiz yıl başlayan gösterilerde ülke genelinde çiftçiler sokağa döküldü. Dertleri ise yeni tarım yasalarıydı.

PEKİ BU YENİ TARIM YASALARI NELERİ KAPSIYORDU?

Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Yeni tarım yasaları ile çiftçiler, kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını ileri sürüyordu.

Ülkede 2018 ve 2019’da 20 bin 638 çiftçinin borçları nedeniyle intihar edildiği kaydedildi. Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Hükümetin, kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.

EYLEMLERE KARŞI GERİ ADIM GELDİ

Hindistan Başbakanı NarendraModi, yeni yasaların yürürlükten kaldırmaya yönelik anayasal sürecin meclisin kış oturumunda gündeme alınacağını aktardı.

KARAR ÇİFTÇİLERİ SAKİNLEŞTİRMEDİ

Tartışmalı yeni tarım yasalarının kaldırılacağının açıklanmasına rağmen çiftçiler eylemlerine devam edeceği bildirildi. Çiftçilerin eylemlerindeki yeni talepleri ise mahsulleri için fiyat garantisi. Çiftçi grupları, temel mahsuller için hükümetin minimum fiyat garantisi vermesini talep ettiği bilgisini paylaştı.

DİĞER HABERLER