COĞRAFİ İŞARETLERDE NELER OLUYOR

8 Kasım 2021 Pazartesi


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, meclis bütçe komisyon toplantısında Türkiye’nin Coğrafi İşaretli ürün sayının arttığına dikkat çekmişti.

Türkiye’de sadece 2021 yılının ilk 10 ayında 304 ürün Coğrafi işaret tescili aldı. Ancak alınan tesciller Coğrafi İşaretler için bir kazanım mı kayıp mı? Denetimi ve yönetimi yapılmayan ve sadece tescil alma üzerine kurulan Coğrafi İşaretler sistemi katma değer yaratıyor mu?

Türkiye’de Coğrafi İşaretlerlerin işletilmesi ve yönetimi ile ilgili henüz resmi bir mekanizmanın olmamasına rağmen, son günlerde coğrafi işaret tescillerindeki hızlı artışlarla ilgili sözlü ve yazılı basında yer alan haberler üzerine “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı” Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu bir açıklama yaptı.

PROF. TEKELİOĞLU: ÜLKEMİZDE BİR TESCİL FURYASI VAR

Tescillerdeki inanılmaz artışlar nedeniyle duyduğu rahatsızlığa değinen Profesör Tekelioğlu, coğrafi işaretlerin yetkililerce hala tescilden ibaretmiş gibi algılama alışkanlığının sürdüğünü ve ülkemizde bir tescil çılgınlığı yaşandığını belirtti.

Coğrafi İşaretler tescil furyasına değinen Yavuz Tekelioğlu, kamuoyunda haklı olarak coğrafi İşaretlerin popülizme kurban edildiği konusunda endişeler yarattığını, ayrıca verilen tescillerde ürün gruplarına dayalı çok önemli hata, yanlış ve karmaşanın yıllardır devam ettiğini söyledi.

“ÇOK TESCİL COĞRAFİ İŞARETLERİ ÖLDÜRÜR”

YÜciTA Başkanı; “2021 yılı ilk 10 ayında ülkemizde 304 tescil verilirken, aynı sürede 27 ülkeli Avrupa Birliği’nde verilen tescil sayısının sadece 29. . Gaziantep’in bu sürede aldığı 33 tescille Avrupa Birliği’ni geçti. Türkiye’nin halen sahip olduğu 936 tescille,  İtalya’nın 312, Fransa’nın 258, İspanya’nın 199 ve Portekiz’in 139 Cİ tescili var. Ve tüm bu ülkelerin toplam tescil sayısı 908’ bile aşmıyor. Çok tescil Coğrafi İşaretleri öldürür.” dedi.

Coğrafi İşaretlerde esas unsurlar olan “coğrafi işaret yönetişimi” ve” coğrafi işaret denetimi” olduğunu ancak bu konularda Türkiye’de hiçbir mesafe alınamadığını, bu nedenle sistemin bloke olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat okunan 2019 yılında Tarım ve Orman Şura’sında alınan kararların bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi. “yönetişim ve denetim düzenlemeleri olmadan gerçekleştirilen bir coğrafi işaret uygulaması, yolları yapmadan araba üretmeye benzer” dedi.

Alınan fazla tescillerle yaşanan olumsuz süreç karşısında çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

-Tescil sahibinin tescilden kaynaklanan sorumluluklarını belirten bir madde yasaya ivedilikle ilave edilmeli,

-Ürünlerin ayırt edici özelliklerine uygunlukları yönünden denetimlerini yapacak AB standartlarına göre akredite olmuş bağımsız, tarafsız ve donanımlı özel denetim kuruluşları ivedilikle yaşama geçirilmeli,

Kısaca coğrafi işaretlerle ilgili “Tarım Orman Şurası Kararları”  kesinlikle uygulanmalı ve Bütün bunlar başarılırsa 2023 vizyonu çerçevesinde “Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü” mutlaka kurulmalıdır.

 

DİĞER HABERLER