İLK YERLİ VE MİLLİ ‘ZİHA’

24 Eylul 2021 Cuma


Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla zirai ilaçlama dönemi…

ZİHA’lar tarımda yeni bir dönem başlatıyor.

Bu yıl 4. düzenlenen Türkiye’nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te tarım teknolojileri de yoğun ilgi gördü.

Tarımı ve çiftçiliği dönüştüren teknolojiler hassas tarım Türkiye’nin ilk yerli ve milli zirai insansız hava araçları ilk kez bu yıl Teknofest’te görücüye çıktı.

TARNET’İN GELİŞTİRDİĞİ İLK YERLİ ZİHA TEKNOFEST’TE

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan teknoloji şirkeri TARNET tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ZİHA’ların  tarımsal üretimdeki kullanım amacını ve önemini Tarnet Genel Müdürü Huzeyfev Yılmaz anlattı:

 “Teknofest 4. Yılında, biz 3 yıldır Teknofest’in tarım teknolojileri ana paydaşıyız. Tarım teknolojilerinde de çok hızlı bir şekilde değişim dönüşüm içerisinde olmamız gerekiyor. Bizde Tarnet olarak birçok yerli ve milli ürünlerimizi burada sergilemeye getirdik. Bunlardan bir tanesi zirai insansın hava araçları biz bunlara ZİHA diyoruz. ZİHA gerçekten çok kıymetli ve önemli. İlaçlama normalde manuel ya da traktörler ile ilaçlama gerçekleşebiliyor. Fakat orada en önemli problem insan sağlığına çok fazla zarar veriyor. Biz ZİHA ile otonom bir şekilde hem bu çeltikte, pamukta, mısırda bu ilaçları yapabilecek bir hale geliyor. Burada neredeyse yüzde 30, yüzde 50’ye varan ilaçta bir tasarruf sağlatmış oluyoruz.

Tarım Kredi Kooperatifleri teknoloji şirketi Tarnet, ilk kez ZİHA’ları Teknofest’te görücüye çıkardı. ZİHA’lar 10 ve 20 litre kapasiteli iki farklı modelden oluşuyor. Bu araçların özelliği otonom olması yani arazide kendi kendine ilaçlama yapabiliyor. En büyük avantajı ise yüzde 90’a yakın su yüzde 50’ye yakın ilaç tasarrufu sağlıyor. ZİHA’yı kullanan üreticiler ilaçlamaya daha az zaman harcıyor. Traktörün giremediği arazilerde de ZİHA’lar ilaçlama yapabiliyor.

ZİHA 1 DAKİKADA 1 DÖNÜM VE 1 LİTRE İLAÇLAMA YAPABİLİYOR

Yılmaz “ZİHA, bir dakikada bir dönüm ve bir litre ilaç atabiliyor. Daha büyük arazilerde özellikle 20 litrelik drone gerçekleştirebiliyoruz.” Dedi.

Huzeyfev Yılmaz, akıllı traktör sistemini de tanıttı.

“Traktör ile ilaçlama yaparken boşluk kalıyor. Geri döndüğünde bir şekilde üst üste bindirmek durumunda kalıyor ya da mecburen boşluk bırakıyor. Akıllı traktör sistemi ile öncelikle traktörün yerini tarlada tespit etmek gerekiyor. İki tip modelden birisi manuel dümenleme sistemi diğeri ise otomatik dümenleme sistemi.”

Tarnet bu yıl Teknofest’te tarım teknolojileri alanında 4 bin öğrenciyle yarışma açtı; sera otomasyonundan,  tarımda drone’lar ve akıllı traktörler yarışmaya kadar bir çok inovasyon yarışma dahil edildi.

“Yaklaşık 4 bin tane gencimiz başvuru yaptı. 1000 takımdan bahsediyoruz. Sera otomasyonundan tutunda  tarımda drone kullanımına ve akıllı traktör sistemlerine kadar birçok gencimiz orada yarışmalara katıldılar. Bu sene ilk defa biz zirai insansın kara araçları ile ilgili de bir yarışma açtık. Burada da yabani otların otonom bir şekilde tespit edilmesine sağlayan bir yarışma oldu.”

 

 

 

DİĞER HABERLER