‘GIDANI KORU, SOFRANA SAHİP ÇIK’

27 Nisan 2021 Salı


Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, ülke olarak her yıl, başta meyve-sebze olmak üzere 18.8 milyon ton gıdayı çöpe attığımızı belirtti.
Her yıl milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor.

Gıda israfını önlemek için bir dizi önlemler alınmaya çalışılsa da önüne geçilemiyor.

Işıkgece, “Bu 625 bin adet çöp kamyonuna tekabül ediyor. Gıdayı saklamayı bilmiyoruz” dedi.

Dünyada önemli ölçüde açlık sorunu olmasına rağmen üretilen gıdanın, her yıl üçte biri israf ediliyor.

"ÖZELLİKLE MEYVE-SEBZENİN NEREDEYSE YARISI ATILIYOR"

Ayşe Ayşin Işıkgece, Hürriyet’e konuştu:
Ülke olarak 18.8 milyon ton gıdayı çöpe atıyoruz diyen Işıkgece, “Özellikle meyve-sebzenin neredeyse yarısı atılıyor. İlkokul çağındaki çocuklara MEB ile birlikte eğitimler veriyoruz. Bu ürünleri atmamak gerektiğini anlatıyoruz” diye konuştu.

Bakanlığın “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasından bahseden Işıkgece, “Bu ciddi bir bilinçlendirme kampanyası. Tarlada üretiminden tutun, oradaki kayıplarla başlayıp, soframızdan çöpe gidene kadar her şeyi ortaya koyuyoruz. FAO ile birlikte projemizi diğer ülkelere açtık. Çünkü gıdayı atmamamız gerekiyor” dedi.

"GIDALARI SAKLAMAYI BİLMİYORUZ"

Türkiye’de gıdayı saklama konusunda da bilgisizliğin olduğunu ifade eden Işıkgece, “Örneğin, muz 12-13 derecede saklanır, maydanoz gibi bir ürün 4-6 derecede tutulması gerekir. Yumurta dolap içinde mi dışarıda mı saklanır bilmiyoruz” diye konuştu.

Son olarak Ayşe Ayşin Işıkgece, marketlerdeki ürünlerdeki son kullanma tarihlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

DİĞER HABERLER